Livsstilsstugan

Kontakt: livsstilsstugan@outlook.com

Innehar F-skattesedel

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

BEROENDE

Beroende

Beroende är en fysisk sjukdom som sitter i hjärnan och är orsakad av en förändring av hjärnans belöningssystem. 

 

Idag klassas beroende av cigaretter, alkohol, droger, tabletter samt spel som beroendesjukdom. Man kan även utveckla ett beroende av annat som exempelvis av socker, mat, shopping, sex och arbete.

Glöm allt vad viljestyrka heter! Suget, besattheten och begäret efter mer har ingenting med dålig karaktär eller bristande viljestyrka att göra. Det handlar inte om att "ta sig i kragen" eller om att skärpa till sig.  Vissa människor har en känslighet i belöningssystemet som kan leda till att man utvecklar ett beroende. Hjärnans belöningssystem reagerar då starkare på det stimuli man är beroende av och har man väl börjat kan man inte sluta. Ofta upplever man ett okontrollerbart sug och besatthet efter mer. När man försöker lindra suget med mer triggar man bara igång ett ännu starkare sug efter mer... och mer... 

Det man är beroende av blir något som man ständigt tänker på och att få tag i mer blir allt viktigare för en. En del brukar beskriva det som om hjärnan har kidnappats.

Det kan vara mycket svårt att ta sig ur ett beroende på egen hand. Om du får och tar emot hjälp är det fullt möjligt att lära sig hantera sjukdomen och leva ett bra liv, fyllt av glädje och mening.